IPA Bier; wat is het eigenlijk

Bier, al sinds men kan heugen een drank van het volk. Bier is al eeuwen oud en is overal in de wereld verkrijgbaar en wordt bijna overal in de wereld gebrouwen. Bier komt in verschillende soorten en smaken. Een relatief jonge biersoort is IPA bier. IPA bier is de laatste jaren ontzettend in populariteit gestegen en wordt in grote getallen gedronken. Maar wat is IPA bier eigenlijk en hoe komt het aan zijn naam? In dit artikel gaan we dieper op IPA het ontstaan van IPA in, het brouwproces en welke soorten IPA er verkrijgbaar zijn. 

IPA Bier

IPA bier of IPA beer is oorspronkelijk ontstaan door de Engelse zeemannen. Het exacte jaar is niet bekend maar wat wel bekend is dat in de 17e eeuw Engeland koloniën had over zee bij India. De lange zeereis van minimaal 5 maanden zorgde ervoor dat het reguliere bier bederfde. Het is natuurlijk verschrikkelijk dat je na een lange zeereis van 5 maanden niet kan genieten van een koud glas pils. Om er voor te zorgen dat het bier niet bederfde voegde de Engelse extra hop aan het bier toe en produceerde ze een bier met een hoger alcoholpercentage. Hierdoor kon het bier langer mee. Zo ontstond er in de 18e eeuw India Ale en werd dit later India Pale Ale IPA. 

Het brouwproces van IPA

Door de hogere hoeveelheid hop in het bier kreeg de IPA een bittere, krachtigere smaak. Velen denken dat het alcoholpercentage IPA ook kenmerkt maar dat is niet waar. Tegenwoordig worden er namelijk ook IPA’s gebrouwen met alcohol percentage gelijk aan normale pils. Nee, het bijzondere aan IPA is het hop. Het grote verschil in het proces is het toevoegen van (extra) hop na het kookproces. Dit wordt ook wel dry-hopping genoemd. Tijdens het brouwproces wordt normaliter de hop mee gekookt. Bij IPA wordt er later hop of extra hop toegevoegd aan de gekoelde wort. Hierdoor krijgt IPA zijn bijzondere smaak.

IPA soorten

Tegenwoordig spreken ze over verschillende soorten IPA. Over het algemeen zijn er drie soorten namelijk English IPA (originele IPA), American IPA en Imperial IPA. American IPA wordt gebrouwen met Amerikaanse hop. Imperial IPA wordt ook wel dubbel IPA genoemd omdat hier nog meer hop aan toegevoegd is en sterker is. Het alcoholpercentage is namelijk vaak boven de 7,5%. Het verschil tussen Engelse IPA en Amerikaanse IPA is over het algemeen dat de Amerikaanse variant wat meer aromatische hopsoorten bevat dan de Engelse variant. Hierdoor heeft de Amerikaanse IPA vaak een wat frissere smaak dan de Engelse IPA.