4 redenen om de stad te verruilen voor het platteland

platteland

Een veel groter contrast lijkt er niet te bestaan dan dat tussen mensen van het platteland en uit de stad. Plattelanders zien ‘stadsen’ als arrogant en onwetend – ze denken nota bene dat melk uit dairy machines in de fabriek komt -, terwijl westerlingen iedereen van buiten de Randstad al gauw als boer zien. Feit is dat de steden steeds voller raken en vooral gezinnen met kinderen meer en meer richting het platteland trekken. Waarom? Nou, er zijn in elk geval vier goede redenen voor te bedenken. Lees maar gauw verder!

Alles is goedkoper

Ja, werkelijk alles. Het begint natuurlijk met een huis kopen. Naast dat het aanbod, zelfs in deze overspannen huizenmarkt, buiten de Randstad nu eenmaal groter is, zijn de prijzen ook een wereld van verschil. Waar je in pakweg Amsterdam een appartementje van hooguit 50 vierkante meter voor koopt, heb je in een willekeurig dorp op de Veluwe een leuke vrijstaande woning met drie keer zoveel ruimte.

Maar daar houdt het heus niet mee op. Op het platteland is vrijwel alles goedkoper. Ga maar eens een avondje naar de kroeg. Kun je in Utrecht voor twee biertjes op de Neude ook een heel krat in de supermarkt kopen, in een dorp betaal je niet gauw meer dan twee euro voor een pilsje.

Sociale controle

Oké, deze zou zowel op het lijstje met voor- als dat met nadelen terecht kunnen komen. Het is maar waar je zelf van houdt. Hoe dan ook: zo nu en dan hoor je nog weleens schrijnende verhalen van een alleenstaande die ergens op een flatje woonde, overleed en pas weken later ontdekt werd. In een dorp is dat onmogelijk. Kom je een keer een avond niet thuis, dan staat de buurman al op de stoep, om te kijken of alles in orde is. De één geeft het een beklemmend idee, voor de ander voelt het juist veilig.

Men is er voor elkaar

Heb je wat hulp nodig bij het verhuizen? Ben je de hond kwijtgeraakt, toen je ‘m zonder riem (want dat kan in een dorp) uitliet? Zijn de koeien – hallo cliché – uitgebroken? Reken maar dat je op de hulp van je buren kunt rekenen! En wederzijds natuurlijk. Heeft iemand jouw hulp nodig, dan help je, ook ongevraagd. Dat is wel wat anders dan de ieder-voor-zich-mentaliteit van ‘de grote stad’.

Veilig over straat

Tsja, waar de één het maar saai vindt, die rust, kan een ander ervan genieten. En zeker als je kinderen hebt is het toch wel een fijn idee dat er niet overal auto’s en fietsers voorbijrazen. En een tram of metro? Daar hebben we in het verre oosten nog nooit van gehoord. Hier steken we nog netjes de hand uit bij het afslaan en stoppen we voor het zebrapad. En vergist iemand zich toch een keertje? Dan hoef je gelukkig in de meeste gevallen niet te vrezen voor een scheldkanonnade of erger.